I stenenes fodspor med geolog Walter Brüsch

I stenenes fodspor med geolog Walter Brüsch – 3. juli 2013

Stenenes fodaftryk

Normalt tænker vi i historisk tid – og i århundreder. Men handler det om stenene, vi finder på stranden, skal der mange flere nuller til, når man tidsbestemmer deres alder og herkomst.
Stensikker viden om geologi
Det kunne deltagerne, på foreningens strand-stentur den 3. Juli, opleve ved selvsyn, når man fx viste en smuk sten til geolog Walther Brüsch, der var turens ekspert og arrangør. ”Det eksemplar, du har fundet her på stranden ved Stængehus er ikke særlig gammelt – vel blot nogle få millioner år !” – kunne man høre ham sige flere gange. Andre fundne og fremviste eksemplarer fik dog endnu flere år hægtet på stenens oprindelse. Man kunne ligefrem fornemme det giftige og lava-glødende helvede på jorden, når meteornedfald og vulkaner eksploderede om ørerne på én – og frembragte de sten, vi nu fandt på stranden. Heldigvis eksisterede hverken vi eller vore forfædre ikke på det tidspunkt.

De fleste af de sten vi ser på stranden, stammer fra grundfjeldet i Sverige og Norge – og er blevet ført hertil under den sidste istid. Her er klippestykkerne blevet blandet med kalksten, flint og sandsten, som er naturligt forekommende i den danske undergrund. Det giver et utal af sten-varianter.

Sten er ikke bare sten

De fleste ved selvfølgelig at der er mange forskellige sten. De færreste af os, kender de rigtige navne. Dem fik vi præsenteret på turen – men blev vi hørt i lektien i dag, så kneb det nok med at huske flere af dem. Hvordan er det nu lige GNEJS ser ud? Og hvad hedder den her sten med de store og meget synlige korn? Nå, ja – rhombeporfyr, der endda kan stedbestemmes ret nøjagtigt fra et lille område omkring Oslo i Norge.

Man skal deltage og være med, for at blive ægte fascineret af denne utrolige stenverden. Derfor: Tag med næste gang, der kommer et arrangement! Har du selv ideer til et arrangement (historie, fauna, arkæologi, kunst, litteratur osv.), så kontakt Annet König i Grundejerforeningen på Sandet. Kontaktinfo finder du her på hjemmesiden – fx under Information/MedlemsARRANGEMENTER.
Steno

(Artiklen har været bragt i Sandpapiret nr. 4 – oktober 2013, men her med andre/flere fotos)